Nordiska mästerskapet i fotboll är en historisk turnering och spelades första gången för seniorer 1924 på initiativ av Danmark. Anledningen till att mästerskapet skapades var för att kontraktet mellan de nordiska fotbollsförbunden där de skulle mötas minst två gånger om året upphörde att gälla 1919. Turneringen har spelats i omgångar under åren och Sverige är det land som vunnit flest gånger, totalt har det blivit nio segrar för Sverige på 14 försök.

Nordiska mästerskapet i fotbollFrån början var det endast Sverige, Danmark och Norge som deltog i turneringen, men redan den andra turneringen som spelades med start 1929 deltog även Finland. Nordiska mästerskapet i fotboll blev populärt under 1950- och 60- talen där lagen använde turneringen för uppladdning inför större mästerskap. Turneringen tappade där efter sin betydelse då de nordiska landslagen började spela fler och fler matcher mot andra lag runt om i Europa.

Nordiska mästerskapet i fotboll för damer och pojkar U17

Nordiska mästerskapet i fotboll för damer spelades varje år mellan 1974-1982 och här till skillnad från herrturneringen som spelades över flera år spelades hela turneringen precis som ett VM eller EM utan uppehåll. Sverige var det land som vann flest gånger, totalt fem av nio turneringar medan Danmark vann resterande. Norge kom först med i turneringen 1978 och spelade sedan resterande år tillsammans med Sverige, Danmark och Finland men lyckades aldrig att vinna.

För pojkar under 17 spelas turneringen årligen sedan starten 1975 med ett fåtal undantag och här till skillnad från dam och herrturneringen har även andra europeiska länder fått delta i turneringen som England, Irland och Tyskland. England har kammat hem flest segrar på totalt tio stycken medan Sverige har vunnit sex gånger. Sverige har vunnit flest gånger av alla länder under 2010-talet och har tagit hälften av sina segrar under det årtiondet.

Det finns flera varianter för pojk och flicklag som går under olika namn, några av dessa är nordisk flickturnering för 16-åringar och nordisk pojkturnering. Det finns alltså en mängd olika turneringar för olika åldersgrupper och spelas varje år i ett av de nordiska länderna som deltar. I dessa turneringar deltar lag från hela världen och är inte enbart för nordiska/europeiska länder vilket gör att lagen får testa på att spela mot olika spelsystem och fotbollsfilosofi.