De bästa svenska fotbollslagenAllsvenskan är, rent krasst, en liga som under de senaste två decennierna halkat efter övriga Europa. Fjärran är den tid där IFK Göteborg kunde vinna de stora europeiska cuperna. Idag ses det istället som en stor framgång när ett svenskt lag lyckas komma till gruppspel i Champions League eller Europa League. Anledningen till detta är flera: bosmanregeln, det svenska skattesystemet, klimatet som gör det svårt att locka internationella spelare hit samt för få gräsplaner.

Det lag som dominerat i svensk fotboll de senaste tio åren är Malmö FF. De har tagit varannan titel under decenniet, leder maratontabellen stort och är också det lag som haft störst internationella framgångar. De har vid flera tillfällen spelat gruppspel i bägge de stora europeiska cuperna. Det har gjort att de fått ett fortsatt stort försprång ekonomiskt. Allsvenskan är en i jämförelse fattig liga, så Champion League-pengar gör det möjligt att satsa mycket hårdare än konkurrenterna.

Övriga utmanare

Utöver Malmö har 10-talet framförallt handlat om IFK Norrköping (senare hälften) och AIK. Bägge lagen har varsin titel och har konsekvent radat upp fina placeringar i tabellen samt fått kvala till spel i Europa nästan varje år. Ett intressant fenomen i svensk fotboll är att det är ovanligt att samma lag vinner Allsvenskan och Svenska cupen. Detta beror förmodligen på att det få av lagen har spelarunderlag nog för att satsa på både cup, Allsvenska och europaspel.

Det lag som vann Allsvenskan 2019, Djurgårdens IF, har däremot hållit en låg profil under resten av tiotalet. De har sett ut att vara utmanare till titeln tidigt flera säsonger men sällan visat sig kunna klara av att hålla måttet förrän nu. Huruvida det här kommer innebära en ny storhetstid för laget är för tidigt att sia om och beror sannolikt på hur väl de lyckas med sitt europaspel och vilka pengar som kommer in den vägen.

En trend som är tydlig i Allsvenskan är att det är på väg att konsolideras fram en topp av ett fåtal lag som varje år konkurrerar om guldet och europaplatserna. I dagsläget är det Malmö FF, AIK, IFK Norrköping, Djurgårdens IF och Hammarby IF, med Häcken som möjlig utmanare. Gamla storlag som Halmstad, Elfsborg och IFK Göteborg brottas med ekonomin och har svårt att attrahera de bästa spelarna, så gissningsvis kommer denna trend fortsätta att vara aktuell.