Zlatan Ibrahimovic är en av de mest framgångsrika svenska fotbollsspelarna och den spelare som de flesta känner till. Han har haft en lång, framgångsrik karriär som fortfarande pågår. I skrivande stund har han precis börjat spela för det italienska laget AC Milan, för andra gången. Han har fått Guldbollen hela elva gånger under sin karriär. I det svenska landslaget är han den spelare som gjort flest mål genom tiderna, med sina 62 mål.

Ibrahimovic inledde sin karriär i Malmö FF som nittonåring och år 2001 flyttade han till den holländska klubben Ajax. Andra lag han har spelat i är Juventus, Inter, AC Milan, Manchester United, FC Barcelona och Paris Saint-Germain. I Sveriges landslag var han aktiv från 2001 till 2016 och har därmed deltagit i flera stora mästerskap. I september 2018 gjorde Ibrahimovic mål nummer 500 i sin karriär, något drygt 30 spelare lyckats med.

Bästa svenska fotbollsspelarna

Larsson, Eriksson och Asllani

Henrik Larsson är ännu en skåning som haft en framgångsrik fotbollskarriär. Han inledde som spelare i Helsingborg IF, där han i nuläget är tränare. Under sin internationella karriär spelade han bland annat i det skotska laget Celtic, men även i FC Barcelona och Manchester United. Henke var med i det svenska landslaget från 1993 till 2009 och deltog därmed med i VM 1994 som var en succé för Sveriges landslag.

Sven-Göran Eriksson, eller Svennis i folkmun, är en svensk fotbollstränare som även varit fotbollsspelare. Han nådde dock aldrig till något över division 2 och fick avsluta karriären som högerback på grund av en knäskada. Svennis blev väldigt känd som Englands landslagstränare, vilket han var mellan år 2001 och 2006. Han har dock även tränat IFK Göteborg och tog dem till finalseger i Uefacupen 1981/1982. Senast var han tränare för Filippinernas landslag.

Kosovare Asllani är en svensk, kvinnlig fotbollsspelare som är mycket framgångsrik. Hon har spelat i över 100 landslagsmatcher och både vunnit silver i OS 2016, samt brons i EM 2013. Hon började sin proffskarriär i Linköping FC och vann med dem år 2009 både SM-guld, Supercupen och Svenska cupen. Efter det har hon spelat i flera andra lag, bland annat Paris Saint-Germain från 2012 till 2016. Just nu spelar hon i spanska CD Tacón.